Symptomlindrande allergimediciner
Symptomlindrande allergimediciner används vanligtvis för att linda symptomen av hösnuva, men besvären lindras bara så länge läkemedlet tas. Läkemedlen har ingen långtidsverkande effekt på själva allergin eftersom läkemedlen minskar symptomen utan att förbättra toleransen för allergen på det sätt som allergivaccination gör. De flesta symptomlindrande allergimedicinerna är receptfria och går att köpa på apotek och i vissa mataffärer. Här ingår läkemedel som antihistaminer som finns som allergitabletter, ögondroppar och nässpray. Det finns även nässpray som innehåller kortison. Om de receptfria läkemedlen inte ger tillräcklig lindring kan läkare skriva ut allergimedicin på recept, till exempel nässpray med både kortison och antihistaminer samt vid svåra fall även kortison i tablettform.
Allergivaccination behandlar även orsaken
Allergivaccination, även kallat allergen immunterapi, ges när man inte har tillräcklig effekt av symptomlindrande allergimediciner. Tidigare kallades allergivaccination ofta hyposensibilisering. Om svåra symptom kvarstår trots att man testat all tillgänglig symptomlindrande allergibehandling kan allergivaccination vara ett alternativ. Det ger en långtidsverkande effekt och därigenom en varaktig förbättring av patientens tillstånd, ofta i flera år efter behandlingen. Den viktigaste skillnaden mellan symptomlindrande allergimediciner och allergivaccination är att allergivaccination behandlar själva orsaken till allergin. Sjukdomsförloppet förändras genom att kroppens immunsystem ställer om sig och därmed tolereras specifika ämnen (allergen) bättre. Allergivaccination kan ges för de vanligaste luftvägsallergenerna såsom pollen, kvalster och pälsdjursallergi men även för insektsallergi.
Allergivaccination som tabletter och injektioner
Allergivaccination finns i tablettform för behandling av gräspollenallergi, björkpollenallergi och husdammskvalsterallergi. Allergivaccination finns i injektionsform för allergi mot hund, katt, husdammskvalster, gräspollen, björkpollen, trädpollen, bigift samt getinggift. Sprutorna ges på en allergimottagning eller liknande, medan tabletterna kan tas i hemmet. Till skillnad från symptomlindrande mediciner som tas när man har symptom, så tas allergivaccination under hela året i 3 år (upp till 5 år vid insektsallergi) men ger sedan oftast effekt även när behandlingen avslutats.